Het Corolla AE92 GT-S Project

Een website over mijn lopende project

Nederlandse vlag Engelse vlag

Antenne

De originele antenne van de auto was al in niet zo'n beste conditie meer. Hij kon niet eens meer uit getrokken worden. Bovendien vond ik het toch al niet zo'n fraai zicht om die lange spriet een beetje boven het dak te zien rond wiebelen, want heel star was ie ook niet.

 

Er zijn natuurlijk een boel manieren om dat op te lossen, maar ik wilde iets wat een beetje bij de auto past.

Toen ik achter de MR2 van m'n broertje reed en bij hem zijn automatische antenne uit zag schuiven wist ik het ineens. Veel sportieve Toyota's uit die tijd zoals MR2's, Celica's en Supra's hadden allemaal zo'n automatisch uitschuifbare antenne. Waarom dan ook niet op mijn eigen sport coupeetje?

Het staat immers best chique als je dat ding in en uit ziet schuiven en het is wel een lekker '80's oplossing ook.

 

Bij Conrad.nl vond ik een mooi universeel exemplaar van Hirschmann voor een aangename prijs. Hirschmann is een bekende naam in dit soort producten en werden destijds ook af fabriek in BMW's en dergelijke gemonteerd, dus de kwaliteit is gewoon goed.

 

Hirschmann antenna

 

Nu moest hij alleen nog wel bij de auto ingebouwd worden.

Er zat een duidelijke inbouw beschrijving bij de antenne meegeleverd. Maar ik moest nog wel zelf bepalen waar de antenne zou komen.

Bij andere Toyota's zitten ze ook aan de bestuurderszijde in het achterscherm en dat is ook de meest logische plek. Daar moest de mijne dan ook maar komen. Speciaal een boortje aangeschaft om een gat met de juiste diameter te kunnen boren.

 

Gatenzaag

 

Dan moest er een aardig gat geboord worden in de carrosserie en dat moest toch het liefst in 1 keer goed gaan. Dus heb ik alles zorgvuldig uit gemeten. Nogmaals na gemeten om ten slotte alle metingen nog eens te controleren. Op dat gedeelte van de auto heb je maar weinig referentiepunten, dus het was lastig de juiste positie te bepalen. Maar uiteindelijk was ik zeker van m'n zaak en durfde ik de boor in mijn gave carrosserie te zetten.

 

Antenne in auto geinstalleerd 

 

Vooraanzicht geinstalleerde antenne

 

De antenne zelf was zo gemonteerd. Er zit nog een beugel bij om hem binnen in de auto echt stevig te kunnen monteren en die komt prima uit bij een schot in de kofferbak waar ik die stevig vast kan bouten of lassen. Dat zal ik doen wanner ik de rest van de kofferbak ook aanpak.

 

Binnen aanzicht geinstalleerde antenne

 

Binnenaanzicht geinstalleerde antenne

 

En nog genoeg ruimte om de bedrading en dergelijke straks kwijt te kunnen en via de dorpel naar voren richting de radio te brengen. Wanneer de radio dan ingeschakeld wordt gaat er via de remote out van de radio een stuurstroompje naar de motor van de antenne waardoor de antenne uitgeschoven wordt.

Als het stuurstroompje van de remote out weer weg valt schuift de antenne weer in.

 

En helemaal uitgeschoven ziet dat er als volgt uit:

 

Uitgeschoven antenne

 

Achteraanzicht uitgeschoven antenne

 

Op de foto's lijkt hij langer dan hij daarwerkelijk is. Maar de ontvangst schijnt bijzonder goed te zijn en daarvoor zit hij er uiteindelijk ook. Ik hoop dus op een kraakheldere ontvangst van de radio en dit is zowieso een stijlvolle verbetering op de oude antenne.