Het Corolla AE92 GT-S Project

Een website over mijn lopende project

Nederlandse vlag Engelse vlag

Brillenhouder

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik heb ten alle tijde een zonnebril in mijn auto's liggen.

Je weet nooit wat het zonnetje doet op de weg en het is dan gewoon veilig om een zonnebril in de auto te hebben liggen. Bovendien rijd het nog prettiger ook.

 

Maar die moet je natuurlijk wel ergens kwijt in die auto. Sommige auto's hebben hiervoor een speciaal vakje. Zo ook mijn Toyota Carina E GTi. Deze had aan het hemeltje, bij de achteruitkijkspiegel, een gecombineerd leeslampje en  brillenhouder. Ideaal!

 

Op de sloop kwam ik in een Carina E zo'n zelfde brillenhouder tegen en wilde deze gaan gebruiken in de Corolla Coupé, die helaas niet zo'n mooi speciaal vakje had en maar weinig echt goede afleg plekken had voor dergelijke zaken.

 

Hiervoor moest alleen wel het hemeltje ook weer wat aangepast worden. Het middenstuk bij de spiegel moest breder gemaakt worden, en er moest ook een beugeltje gemaakt worden waar de brillenhouder aan bevestigd kon worden.

 

Gat in hemeltje

 

Allereerst maar eens uitgemeten en afgetekend waar de brillenhouder moest komen om vervolgens dat gedeelte uit het hemeltje te snijden. Gelukkig had ik genoeg hoogte tussen dak en hemeltje voor de bevestigingsbeugel.

 

Zo moet het worden

 

Dit is uiteindelijk het idee. Maar de randen steken nogal over de contouren van het hemeltje. Die moeten we dus een beetje aanpassen. Na mijn ervaringen met het dasboard heb ik ook hier PURschuim gebruikt. Dat is eenvoudig te gebruiken en laat zo eenvoudig modeleren naar de gewenste vorm, waarna het bekleed kan worden.

 

PURschuim op hemeltje  PURschuim in vorm gesneden

Met een scherp mes heb ik vervolgens de basisvormen uitgesneden.

 

Proefpassen

En uiteindelijk komen na wat bewerkingen met het mes en wat schuurpapier

ook de definitieve vormen tevoorschijn.

 

Maar er moest ook nog een beugeltje gefabriceerd worden waarmee de brillenhouder aan het dak van de auto bevestigd kon worden. Na wat meetwerk had ik een ontwerpje gemaakt op een stuk dun plaatstaal. Dat ik kon ik vervolgens uitslijpen en in vorm buigen zodat het hele beugeltje uit een stuk bestaat.

 

Ontwerp beugeltje  Beugeltje gefabriceerd

 

Dat beugeltje is vervolgens op de juiste plek stevig aan het dak van de auto gelast. Daarna kon ik kijken of al mijn meetwerk klopte door het hemeltje tijdelijk in de auto te monteren en de brillenhouder te bevestigen.

 

Eindresultaat  Eindresultaat brillenhouder open

 

Prima plekje zo. Een beetje extra verlichting van de leeslampjes is natuurlijk nooit weg, wellicht kan ik ze ook nog op de deurschakelaars mee laten schakelen zodat de leeslampjes ook aangaan wanneer de deuren worden geopend.

En ook mijn zonnebril heeft straks een prima eigen plekje in de auto.

De zonneschermen moeten waarschijnlijk ook nog een beetje aangepast worden aan de nieuwe vorm van het hemeltje, maar dat komt ook wel goed.